Lizzerd » Specials » Haken

Hip haken in 2011

Haken en breien is al een flinke tijd populair in Nederland. En niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. In Nederland is het eigenlijk al sinds 1824 bekend. Het is een tijd niet populair geweest, maar sinds de amigurumi terug is, is het weer terug. Heel veel mensen smelten bij het zien van zo'n schattig beestje. De haaksters vallen echter ook steeds meer voor gebruiksvoorwerpen zoals dekens en sjaals.

Het ontstaan van haken

De geschiedenis van de handwerktechniek is een mysterie. Exacte aanwijzingen zijn er niet. Sommigen zeggen dat het in de oosterse wereld ontstaan is, maar echte bewijzen zijn daar niet voor te vinden. Wat wel bekend is, is dat het rond 1800 opdook in Europa. In 1824 kwamen de eerste patronen in een Nederlands blad met de naam Pénélopé. (Hup Holland Hup!) te staan.

Haken

Haken gebeurt met een haaknaald die verschillende maten kan hebben. Het cijfer op de naald staat voor het aantal mm. Deze maten lopen van dun naar dik. Het begint bij 0.6 en eindigt bij 7. Onder de 3 mm zijn er ook nog tussenmaten zoals 2.25. Deze zijn vooral te vinden bij de ergonomische haaknaalden. De meeste haaknaalden zijn van staal of van kunststof. Er bestaan echter ook naalden van bamboe of hout.

Materiaal

Naast de haaknaald wordt gebruikgemaakt van een draad. Dit kan een hele dunne draad zijn voor filethaken. Hier wordt heel dun katoen voor gebruikt en de haaknaald van 0.6. Dit is erg priegelig werk, dus niet voor iedereen geschikt. Eigenlijk is er voor elke naald wel een draad. Zo wordt Catania katoen vaak gehaakt met een naald van 2.5 mm. Je kunt kiezen voor wol, acryl en katoen. Voor elke soort materiaal is wat te zeggen. Acryl is goedkoop, maar niet natuurlijk. Daarnaast brandt het erg snel. Wol brandt niet snel, maar dit is prijzig en vaak ook zwaar. Katoen vindt niet iedereen fijn aanvoelen. Het kan ook erg stug lijken. Daarbij is het vrij prijzig.

Haaksteken

Er zijn heel veel verschillende soorten haaksteken. Bij het maken van bijvoorbeeld amigurumi of granny squares maakt men gebruik van de losse, de vaste en stokjes. Soms worden ook steken als dubbele stokjes gebruikt, maar deze worden niet heel veel gebruikt. De meeste amigurumi bestaan uit vasten en lossen.

Amigurumi

Door amigurumi is haken weer op de kaart gezet. Amigurumi zijn gehaakte beestjes. Een kenmerk hiervan is het grote hoofd met grote ogen en het kleine lijfje. Ook hebben ze lange armen en benen. Ze lijken vaak niet heel erg op werkelijke wezens. Het kunnen dieren zijn zoals Zoey zebra van Christel Krukkert. Maar ook monsters duiken meer op. Er zijn 3 bekende bedenksters op het gebied van amigurumi: Christel Krukkert, Tessa van Riet-Ernst en Annemarie Arts. Alledrie hebben minstens 1 boekje gepubliceerd. Naast amigurumi worden platte applicaties ook steeds populairder.

Een amigurumi wordt altijd in delen gehaakt en daarna met behulp van een stopnaald in elkaar gezet. Dit vinden veel mensen een lastig werkje. Het is belangrijk om het zo precies mogelijk te doen en het vergt wel wat ervaring. Hoe langer je het doet, hoe mooier het wordt. Aan je werk laat je een lange draad hangen waarmee je de onderdelen aan elkaar naait.

Gebruiksvoorwerpen

Daarnaast maken veel haaksters ook mutsen, sjaals en dekens. Hiervoor is Lucy van de populaire Engelse weblog Attic24 een grote inspiratiebron met haar felgekleurde dekens en gebruiksvoorwerpen. Door Lucy is bijvoorbeeld op de granny square weer populair geworden. Op haar blog post ze regelmatig haar eigen werk, maar ze is ook niet te beroerd om patronen te delen of om boekentips te geven. Haar patronen zijn niet altijd even eenvoudig, omdat ze soms gebruikmaakt van de termen in Engeland en soms van de termen die gelden in Amerika.

Leuke dingen om te doen met je haakwerk

Als je dol bent op haken, krijg je ook veel spullen. Je kunt het verkopen, maar dat doen meer mensen. Je kunt natuurlijk ook voor leuke en ludieke acties kiezen. Denk eens aan wildhaken of - breien in je stad of maak een kind blij.

Wildhaken
Wildhaken wordt ook wel yarnbombing genoemd. Openbare plekken zoals bruggen of bushokjes worden opgeleukt met gebreide of gehaakte lappen. Dit kan van alles zijn. Dit is in 2005 ontstaan in Houston. De groep Knitta Please had stukjes gebreide stukken over en weggooien zou zonde zijn. Hierop bedachten ze dat ze het ook best in de stad op konden hangen om deze minder grauw te laten lijken.

Sommige mensen zijn yarnbombing als een soort van graffiti. Ook al is het tijdelijk, het moet wel opgeruimd. Vooral gemeenten zijn er niet zo blij mee, omdat dit hun extra personeel kost. Ze vinden het dan ook vandalisme.

Amigurumi droppen

Kinderen worden weleens gedropt in het kader van een speurtocht. Zoiets kun je ook doen met je haakwerk. Het is min of meer hetzelfde als yarnbombing, maar toch ook anders. Zo dropt men meestal amigurumibeestjes. Dit kan op allerlei plekken zijn. Als je wilt droppen, kun je het beste voor een plek gaan waar veel kinderen komen. Kinderen nemen zo'n beestje eerder mee naar huis dan volwassenen.

Meedoen met goede doelen

Je kunt meedoen met goede doelen. Je kunt natuurlijk gaan collecteren of doneren, maar je kunt er ook voor kiezen om mee te helpen. Denk aan dekens voor mensen in rampgebieden of aan knuffels voor zieke kindjes en hun broertjes en zusjes. Dit zijn dingen die vaak als maker wel wat tijd en materiaal kosten, maar die je ook een heel goed gevoel geven.

Amigurumi boekjes van Nederlandse bodem

Haken is in. Dat mag duidelijk zijn. Er komen steeds meer boekjes van Nederlandse bodem met leuke amigurumipatronen. Christel Krukkert, Annemarie Arts en Tessa van Riet-Ernst zijn bekende namen onder…

Granny squares maken en toepassen

Granny squares zijn populairder dan ooit. Het omavierkantje is iets dat je voor een heleboel dingen kunt gebruiken. Denk eens aan een deken, sloffen of aan een kussenhoes. Je kunt er natuurlijk veel m…

Het comfort van ergonomische haaknaalden

Haaknaalden zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt kiezen voor bamboe, kunststof en ijzer. Ook zijn ze er in maten die tussen de 0.5 en 12 liggen. Er zijn ook ergonomische naalden. Deze zo…

Katoen om mee te haken

Waarmee je haakt, heeft invloed op het uiteindelijke resultaat. Met katoen zal het sneller gladder ogen dan met wol of katoen. Er bestaat zoveel katoen dat je bijna niet kunt kiezen. In dit artikel is…
Gepubliceerd door Lizzerd op 10-10-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://koekeridoo.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wildbreien